De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC

A tot Z (Tips voor een fitte vijver)

Vorm

De vorm van je vijver bepaal je zelf.

Bij een natuurlijke vijver ga je best voor een organische vorm, dat oogt ook het mooist. Poelbewoners zijn eveneens voorstander van deze vorm. Een schotelvorm is ook wel knap en relatief gemakkelijk aan te leggen. Rechte lijnen horen niet echt bij een natuurlijke waterpartij. Je moet die lijnen immers gaan afboorden om ze recht te houden.

Wil je de natuur de meeste kansen geven en profiteren van het ecologisch evenwicht, kies dan voor een geleidelijk aflopende oever. Zo kunnen amfibieën makkelijk in en uit de vijver en kan een egeltje drinken zonder te verdrinken.

Nog een tip: de zonnigste oever - deze ligt noordelijk maar is gericht naar het zuiden - laat je zachtjes afhellen. Het ondiep water zal daar dan wat sneller opwarmen door de zon.
Doordat je verschillende hellingshoeken gebruikt, schep je een gevarieerde leefomgeving, waar iedere waterbewoner zijn ding in vindt.

Ook variatie in waterdiepte geeft de meeste kansen aan dieren en planten. Je kunt je vijver indelen in drie niveaus: 15 tot 20 cm , 35 tot 40 cm en de diepste zone van 80 tot 120 cm.
De grootste diepte leg je in het midden. Hier overwinteren vissen en kikkers.

Tips voor een fitte vijver
Stille waters in Limburg

Nieuws

maandag, 13 augustus 2018
Provinciemedewerkers testen de vijver op het domein
De campagne "Meet de fitheid van je vijver" brengt zoveel mogelijk Limburgse vijvers en poelen in kaart en test hun fitheid. Collega’s van het Provinciehuis gingen alvast enthousiast aan de slag in de...
donderdag, 12 juli 2018
Gedeputeerde Vandenhove met twee anderen in de Fruitvallei in Sint-Truiden.
De provinciale campagne "Meet de fitheid van je vijver" loopt van 16 mei tot en met 30 september 2018 en roept elke Limburger op om via www.stillewatersdoorgronden.be de fitheid van vijvers te meten....
woensdag, 20 juni 2018
Blaasjeskruid
Al 690 Stille Waters! 690 Limburgers hebben de fitheid van hun vijver gemeten. Doe ook mee en we hebben nog voor de zomervakantie 1.000 vijvers! Op het einde van juni wordt het eerste...